Traditii, superstitii si sfaturi babesti. De ce este bine sa purtati cercei, inele si margele

Cand unor parinti nu le traiesc copiii, ci mor unul dupa altul, mamele au obiceiul de a gauri lobul urechii nou-nascutului, chiar daca este baiat, si sa-i puna o tortita in ureche. Cateodata se strang de la 9 case banuti de aur sau de argint, din care se face un cercel ce se pune nou-nascutului in urechea dreapta. In judetul Gorj, se obisnuieste a se pune un cercel unuia din cei doi copii gemeni, ca sa nu moara unul din ei.

In Moldova, femeile care vor sa-si pastreze vederile pana la adanci batranete trebuie sa poarte cercei. Pe langa intrebuintarea lui ca obiect de podoaba, cercelul e purtat si la alte popoare din Europa si din alte continente ca amulete impotriva bolilor de ochi si pentru indepartarea a tot felul de rele de la corpul omului.

E o credinta foarte raspandita la noi ca e bine sa poarte cineva un inel, pentru ca, daca-l blesteama vreunul, blestemul sa se prinda de inel, iar nu de om. Ca sa te aperi de orice boala, e bine sa porti un inel facut dintr-o moneda capatata de pomana (Moldova). Obiectele capatate de pomana sau cersite, ca si cele gasite, au o valoare mistica deosebita, nu numai la romani, ci si la alte popoare. In Lapusna, li se atarna copiilor la gat un inel alb, de carton sau de os, legat cu ata, ca sa fie ferit de boli.

Femeile batrane, carora li s-au slabit ochii, pun la gat margele ca sa-si recapete vederile. In judetul Constanta, se poarta ca amuleta o margica albastra, sfintita la Boboteaza, pentru a fi aparat de boli.

Cu tortul de invatatura al unei fete mici se incinge femeia insarcinata, ca sa nu piarda copilul. In Bucovina, cand este vreo epidemie sau se teme cineva de rau, i se recomanda sa inconjoare casa cu tortul de invatatura al unei fetite, si atunci nimic rau nu se poate apropia de el.

Ca sa nu se apropie duhurile necurate de copil, cand e lasat singur in casa, in primele sase saptamani de la nastere si mai ales cand nu e inca botezat, se pune, langa leaganul sau albia in care e culcat, o matura menita sa il fereasca de rau. Matura joaca un rol considerabil si in practicile magice ale altor popoare, la care, intre altele, are menirea de a indeparta strigoaicele si duhurile rele.